Káliumszulfát

Összetétel

Kálium-oxid (K2O)46%
Kén (SO3)39,5%

Besorolás

Kijuttatási időszakaFejtrágya
Technológiai cél
  • Érésgyorsító és minőség javító
  • Hiánybetegségek megelőzése, kezelése

A Káliumszulfát WS, Horti, egy vízoldható, kiegészítő tápoldatozó műtrágya. Amint nevében szerepel szulfát alapú, klórmentes káliumot tartalmazó műtrágya, amit a tápoldat káliumszintjének beállításához, valamint kén szolgáltatásra használunk. Elsősorban a tenyészidő második felében, a termés fejlődés és érés kálium igényének kielégítésekkor van rá nagyobb szükség. Lombtrágyaként, lombtrágya kiegészítésként is elsősorban mint érésgyorsító, minőségjavító használhatjuk.

Tápoldatozás

A káliumszint emelésére és kén pótlására a tápoldatban a recept alapján, illetve tápanyagszámítás szerint.

Önálló tápoldatozásra erősen vegetatív állomány visszafogására használhatjuk, a növekedési erély figyelemebe  vételével egy, vagy kétszeri 20-50 kg/ha adaggal végzett kezeléssel. Csökkentett öntözővíz mennyiséggel és az egyéb vegetatív hajlamot erősítő tényezők alkalmazásával együtt állítsuk vissza a megfelelő növekedési ütemet.

Ugyancsak használható önálló tápoldatozásra az érés, színeződés gyorsítására a tápoldatozási programvégére illesztve.

Kiemelt növények: minden tápoldatozott káliumigényes zöldség, gyümölcs és szőlő kultúra, mint étkezési paprika, fűszer és piros paprikák, paradicsom, spárga, dinnyefélék, burgonya, gyökérzöldségek, tárolási káposztafélék, szamóca és egyéb bogyósok, alma, őszibarack, stb.

Lombtrágyázás

Elsősorban és általában a komplex lombtrágyázáskor a káliumszint emelésére javasoljuk a lombtrágya összetételének 30-50 %-káig, tehát 1,5-3,0 kg/ha mennyiséggel a komplex műtrágya mellett. Önállóan is használható érésgyorsításra 4-5 kg/ha adaggal, de a fagyok előtti érésgyorsításra akár fokozatosan 10 kg/ha adagra is emelhetjük a mennyiséget.

Érésgyorsításra a tenyészidő végén későn érő kultúrákban késő őszi, akár fagyok előtti kezelésre önmagában is használható a szokásosnál akár lényegesen magasabb töménységgel is.

Kiemelt növények: a színeződésben, tárolási minőségben, pultállóságban érintett, és tápoldatozásnál felsorolt káliumigényes zöldség és gyümölcsfélék.

Káliumszulfát
Móraagro Kft