Repce javaslatok

Dátum: 2011-08-19 10:21Kultúrák: Őszi káposztarepceTermékek: Fosfitex FR, Smaragd Extra Zn/Mn, Smaragd Turbó Kötődésjavító, Smaragd Turbó Gyökeresítő

A repce termesztése egyre biztosabb jövedelemforrássá válik, természetesen csak akkor, ha a terméseredményt, a termésbiztonságot adó technológiát helyesen alkalmazzuk. Az intenzív termesztés eredményei a jelenleg tervezhető felvásárlási árakkal akár kiemelkedő jövedelmet adhatnak.

Intenzív termesztéssel a repcében is!

Nagyobb termesztési biztonság és magasabb terméseredmény a siker érdekében.

A szántóföldi kultúrák közül a repce termesztésének technológiája változott legjobban, az utóbbi években. Az intenzív gabona technológiák, valamint az iparszerű intenzív kukorica termesztés után a repce intenzív termesztése terjed jó ütemben.

A repce termesztését több kritikus pont is nehezítette és nehezíti, ami miatt a terméseredmények és a termésbiztonság is erősen ingadozó. A fix és folyamatosan emelkedő költségek mellett a termesztés kockázata egyre nagyobb lett.

Az intenzív termesztés a terület megválasztásától, az előkészítésen, tápanyagellátáson át a fajtaválasztást, a szükség szerinti növényvédelmi (gombaölő, rovarölő és regulátor),és lombtrágyázási műveletekkel áll össze. Termesztési költségben a 170.00-230.000 Ft/ha költség mellet a terméseredmények a 3,5-6 t/ha nagyságrendet érhetik el. Az átvételi árak a változatosság mellet lényegesen magasabbak a korábbiaknál, és 110.000-140.000 Ft/t szinten mozoghatnak. A jövedelmezőség természetesen igen eltérő és ingadozó lehet, de már 2 t/ha feletti termés is gazdaságos, nem beszélve egy intenzívebb technológia 3,5 t/ha elvárható termése esetében.

A termesztés sikerét is alapvetően meghatározó és kedvező őszi állapot, a télállóság az ellenállóbb hibrid fajták, valamint a vetésidő és a jó tápanyagellátás együttesével alakítható ki. A fejlett, zömök, erős gyökerű egészséges növények tűrőképességben összehasonlíthatatlanok a nem megfelelő állapotúakkal.

Tápanyagellátásnál az alaptrágyázás összes tápanyag, helyes nitrogén aránya és mennyisége nagyon fontos. A fiatal növények gyökeresedését, kompakt fejlődését a starter lombtrágyázással kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is segíthetjük. A magas foszfor tartalmú GYÖKÉR lombtrágya kimondottan előnyös hatású a fiatal növények kedvező fejlődésére. A regulátor használat mellet már olyan biológiailag aktív FOSFITEX készítmények is rendelkezésre állnak, melyek a tápanyagellátást és ellenálló képesség fokozását egyben végzik el.

Ha elfogadjuk, hogy: A repce termesztés sikerét az ősz határozza meg, akkor a jövendő tél ismerete nélkül is úgy kell beleengedni az állományunkat, hogy lehetőség szerint a legkisebb veszteséggel jöjjenek ki belőle!

Horinka Tamás
szaktanácsadó

Gyökér 3% N - 24% P2O5 - 4,4 % CaO starter lombtrágya; 3-5 l/ha
kiszerelés egységár (nettó) hektárköltség (nettó)
10/1 1130 Ft/l 3 390 - 5 650,- Ft/ha
200/1 1017 Ft/l 3 051 - 5 085,-Ft/ha

Tebukonazolos regulátorral együtt is kijuttatható. Tankkeverés készítésekor gyenge habosodás előfordulhat. Más növényvédő szerekkel is keverhető, utolsóként javasoljuk hozzáadni.

Fosfitex FR 0-30-20 foszfit tartalmú ellenállóság fokozó starter lombtrágya; 1-1,5 l/ha
kiszerelés egységár (nettó) hektárköltség (nettó)
5/1 2117 Ft/l 2 117 - 3 176,- Ft/ha
20/1 1694 Ft/l 1 694 - 2 541,- Ft/ha

Növényvédő szerekkel keverhető, utolsóként javasoljuk hozzáadni.

Fosfitex Zn/Mn 6-15-0 + 5% Zn + 3% Mn gyökérképződést serkentő lombtrágya, tömörödött víznyomásra hajlamos területeken, Zn-ben szegény öntéstalajokra; 1-1,5 l/ha
kiszerelés egységár (nettó) hektárköltség (nettó)
5/1 2117 Ft/l 2 117 - 3 176,- Ft/ha
20/1 1694 Ft/l 1 694 - 2 541,- Ft/ha

Növényvédő szerekkel keverhető, utolsóként javasoljuk hozzáadni.

Rheobor Belgique 7% bórt és 12% CaO kötödés fokozó, szárszilárdság növelő
lombtrágya; 3 l/ha
kiszerelés egységár (nettó) hektárköltség (nettó)
10/1 1568 Ft/l 4 704,- Ft/ha

A tankkeverésnél enyhe habosodás előfordulhat. Növényvédő szerekkel keverhető, utolsóként javasoljuk hozzáadni.

Repce javaslatok

Télállóság, erős, dinamikus indulás, jó kötés?

A repce termesztésében kritikus pontokra időzített lombtrágya kezelésekkel a kedvezőtlen körülmények okozta stressz jelentősen csökkenthető. Az ősz alapkérdése, hogy egyöntetű, erős gyökerű, zömök növények induljanak a télbe. A tavasz induláskor a gyökerek működése a szár és lomb intenzív fejlődése a cél. Az oldal elágazások száma, a virágképződés minősége és a kötődés a termés mennyiségének meghatározója.

I. Indítás és az őszi fejlődés irányítása a legjobb télállóság eléréséhez

A repcetermesztés sikere ősszel dől el, állítják sokan. Az egyenletes állományindulás és a télbe menő erős növények a télállóságot, az oldal elágazások differenciálódása, majd a tavaszi jó indulással valóban meghatározzák a sikert. Az indulás sok tényező mellett a megfelelő tápanyag ellátottságtól függ. A fejlődésben meghatározó elemeket, foszfort, kalciumot és kevés nitrogént tartalmaz a Gyökér lombtrágya oldat.

A gyökérképződést és számos élettani folyamatot szabályoz kedvezően a biológiailag aktív foszfit hatóanyagot és káliumot tartalmazó Fosfitex FR.

Gyökér

Starter lombtrágya 24 % foszfor, 4,4 % kalcium és 3,3 % nitrogén tartalommal a gyökeresedés serkentéséhez, egyenletes állományfejlődéshez a lombosodás kezdetétől. Az őszi gyökérképződéshez meghatározó foszfor és kalcium tartalma az ellenálló képesség szempontjából jó hatású, valamint a jó ellátottság kedvezően befolyásolja az elágazódások számát.

Fosfitex FR

Foszfit alapú 30 % foszfort és 20 % káliumot tartalmazó starter lombtrágya. Tápelem összetétele a kompakt, erős és erős gyökerű növény fejlődését segíti. A foszfit foszfor élettani hatása az ellenálló képességben meghatározó fitoalexinek képződését serkenti. Elsősorban a gombák, baktériumok károsításainak megelőzésében jelentős, de látványosan javítja a stressztűrő képességet is. A növényvédelem erősítése mellet a foszfit hatóanyag így az ellenálló képesség erősítésével segít elérni a jobb télállóságot.

II. A tavaszi tápanyagellátás kiegészítésére

A tavaszi tápanyag kiegészítés talán az utolsó lehetőség, ami a nitrogén fejtrágyázás mellett még érdemben javíthat az állomány állapotán. Az indulást a téli körülmények tűrése, a nedvesség és hőmérsékleti viszonyok befolyásolják leginkább. A fagyás, magas talaj víztartalom miatt károsodott növények újragyökeresedését, gyorsabb indulását jól végzett Gyökér, vagy Fosfitex Zn/Mn lombtrágyázással segíthetjük.

Gyökér

A tavaszi starter lombtrágyázás a gyökérképződést serkenti, ezzel a nitrogén fejtrágyázás hatékonyságát is javítja. A jó foszforellátás kedvező hatással van a virágképződésre is.

Fosfitex Zn/Mn

A magas, 15 % biológiailag aktív foszfor mellett 5% cinket, 3 % mangánt és 6 % nitrogént is tartalmaz. A meszes, kötött talajokon különösen, de egyéb területeken is segíti a gyökérfejlődést. A növények víznyomás, gyökérperzselés miatti gyökérvesztésekor elősegíti az intenzív gyökérregenerálódást. A foszfit hatóanyag a tavaszi kedvezőtlen körülményekkel szembeni ellenálló képességre és a fertőzősek megelőzésére is kiemelhetően jó hatással van.

III. Kötődés javítása szárerősítéssel

A termést közvetlenül befolyásolja a virágok minősége és a kötődés, melynek meghatározó eleme a bór. A termés csökkenésének gyakran oka a gyengesége miatt megdőlő szár, mely a helytelen tápanyag összetétel mellett a kalcium hiánynak is következménye. A Rheobor bór és kalcium tartalmával erre a problémára is megoldást nyújt.

Rheobor

A kalcium-borát alapanyagú Rheobor 7 % aktív bórt és 12 % kalciumot tartalmaz. Természetes anyag, mely perzselési kockázat nélkül használható. Gyorsan és hosszabban hat, mint a korábban fejlesztett bór trágyák. A kalcium a sejtfalképződésnél biztosítja a szár szilárdságát és csökkenti, megelőzi a megdőlést. A nyugalmi állapotban kocsonyás anyag felrázva könnyen folyóssá válik. A tartályba töltést követően folyamatos keverésről célszerű gondoskodni, mert a víznél csaknem másfélszer nehezebb, az átlagosnál könnyebben ülepedik. Keverésekor gyenge habosodás előfordulhat.

IV. Egyéb javaslatok

A magas kéntartalmú alap és startertrágyázásra A Rosafert melegen granulált komplexeket ajánljuk. A változó összetételű komplett Rosasol mikroelemes lombtrágyák a célnak megfelelő típusban, nitrogén, vagy kálium túlsúlyos, harmonikus összetételben választhatók szükség szerint.

Kérdésével keresse kereskedőinket, illetve szaktanácsadásunkat.

Repce siker Fosfitex kezeléssel

Repce kondicionálása lombtrágyázással

A repce termesztés sikerét nagyon sokszor a téli fagykár korlátozza, tehát a télállóság, ellenálló képesség meghatározó az eredményességhez.

Fosfitex Zn/Mn 6-15-0 + 5 Zn, 3 Mn

Bioaktív lombtrágya oldat 15 % foszfit hatóanyaggal, 6 % karbamiddal és 5 % cink, 3 % magánnal a gyökeresedés és ellenálló képesség fokozására. Gyors felvétel és mozgás a növényben mindkét irányban, az energiaigényes növekedő részek, a gyökér és hajtáscsúcsok felé is.

Felhasználása:

Hatása:

Előnyei:

Repce tápanyagelellátási technológia
Rosier műtrágya család
Fosfitex
Zöldségnövnyek hiánybetegségei... könyv
Zöldségnövnyek hiánybetegségei... könyv